Eilanders moeten naar vaste wal voor Testen voor Toegang

Een vrouw ondergaat een coronatest
Een vrouw ondergaat een coronatest © FPS/Jos Schuurman
Inwoners van de Friese Waddeneilanden moeten vanaf maandag naar het vaste land als ze zich willen laten testen in het kader van Testen voor Toegang.
Het bedrijf dat de coronatests verzorgde op de eilanden heeft de werkzaamheden gestaakt, omdat het financieel niet rendabel was om ermee door te gaan. Wanneer er een nieuw bedrijf tests gaat aanbieden op de eilanden is nog niet duidelijk.

Hoe minder tests hoe minder geld

'Als er twintig mensen op een dag langskomen voor een test en er staat wel twee man personeel, dan komen we niet uit', aldus een medewerkster van Alegria Health, het bedrijf dat coronatests uitvoerde op Schiermonnikoog. Vlieland, Terschelling en Ameland.
Sinds een tijdje worden testaanbieders niet meer betaald op basis van de testcapaciteit, maar per afgenomen test. Hoe minder tests, hoe minder geld dus, legt de medewerkster uit.

Gesprekken

Volgens haar liep het op alle eilanden niet goed. 'Dat komt denk ik ook doordat de vaccinatiegraad er hoog is. Ik vraag me af hoe een ander bedrijf hier wel winst gaat maken.'
Stichting Open Nederland (SON), de organisatie achter Testen voor Toegang, laat weten dat het bedrijf Lead Healthcare 'heeft aangegeven open te staan' voor het openen van testlocaties op de eilanden. 'De gesprekken over het opstarten van de locaties worden momenteel gevoerd.'