Nederlandse startup haalt miljoenen op voor onderwatervlieger die energie opwekt

Het Friese bedrijf SeaQurrent heeft een investeringsronde van 4,8 miljoen euro succesvol afgesloten. Met het geld wil het bedrijf een unieke opwekker van getijdenenergie naar de markt brengen: de TidalKite. Zoals de naam al doet vermoeden: het gaat om een ‘vlieger’, die onderwater energie opwekt.

Tidal Kite MAL
Deze vlieger bevindt zich onderwater en wekt energie op. | Credit: SeaQurrent

De partijen die in SeaQurrent investeren zijn: Invest-NL, EIT InnoEnergy, PMH Investment, de Friese Ontwikkelingsmaatschappij (FOM) en de Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland (NOM). “Dankzij deze investeringen kunnen we onze technologie en pilotprojecten verder brengen", zegt Youri Wentzel, CEO van SeaQurrent, in een persbericht.

Getijdenenergie opwekken

SeaQurrent heeft al verschillende tests uitgevoerd met de TidalKite, bijvoorbeeld op de Waddenzee. Momenteel werkt de startup aan het vierde model van de energievlieger, die uitvoerig getest zal worden uit de kust van Ameland. De TidalKite zit met een kabel vast aan een paal in de zeebodem. Door de kracht van de getijden beweegt de vlieger van links naar rechts, op ongeveer drie meter onder het wateroppervlak.

Door die trekkracht wordt een hydromotor aangedreven, die op zijn beurt weer een generator aandrijft. Op die manier wordt groene stroom opgewekt. Eén TidalKite is negen meter hoog en twaalf meter breed en wekt genoeg stroom op om zevenhonderd Nederlandse huishoudens van elektriciteit te voorzien. Ter vergelijking: een windmolen met een tiphoogte van 208 meter wekt al snel tien keer zoveel energie op. SeaQurrent hoopt in de toekomst ‘energiecentrales’ te creëren, waarbij meerdere TidalKites op een rij elektriciteit opwekken.

Voordelen van getijdenenergie

Het opwekken van getijdenenergie heeft een aantal voordelen. Zo is getijdenenergie altijd beschikbaar, in tegenstelling tot wind- en zonne-energie. Daarnaast is het voorspelbaar. SeaQurrent verwacht dan ook dat getijdenenergie een mooie, duurzame aanvulling kan zijn op de energiemix. In de aankomende jaren hoopt het 10 megawatt aan TidalKites te installeren rondom Ameland. In het hele Waddengebied ziet het mogelijkheden voor 40 megawatt aan geïnstalleerde capaciteit.

Lees ook: SeaQurrent bouwt bij Ameland aan een testlocatie voor het winnen van duurzame energie met behulp van een onderwatervlieger

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief: iedere dag rond 07.00 uur het laatste nieuws

Wil jij iedere ochtend rond 7 uur het laatste nieuws over duurzaamheid ontvangen? Dat kan! Schrijf je hier in voor onze dagelijkse nieuwsbrief.

Change Inc.

schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil jij iedere ochtend rond 7 uur het laatste nieuws over duurzaamheid ontvangen? Dat kan!

Schrijf je nu in

Nieuws & Verhalen

Changemakers

Bedrijven

Events


Producten & Diensten


Lidmaatschap

Inloggen

Nieuwsbrief & Memberships


Over Change Inc.

Over ons

Waarom Change Inc.

Team

Partnerships & Adverteren

Werken bij Change Inc.

Pers & media

Onze partners

Contact

Start

Artikelen

Changemakers

Bedrijven

Menu