Rijkswaterstaat vernieuwt alle autobruggen van veerhavens in Waddengebied: ook terreinen onder handen genomen

Een kraan houdt de autobrug op de veerdam van Holwert omhoog.

Een kraan houdt de autobrug op de veerdam van Holwert omhoog. Foto: ANP

De autobruggen van alle veerhavens in het Waddengebied zijn aan het eind van hun levensduur. Rijkswaterstaat is ze allemaal aan het vernieuwen, evenals de rest van de terreinen.

Lees meer over
Wadden

Het veerhaventerrein in Harlingen staat sinds december in de steigers. Op dit moment wordt de voetgangersbrug volledig gerenoveerd. Op 20 juni is de autobrug in Holwert aan de beurt, waar Rijkswaterstaat ook al bezig is met een grondige opknapbeurt van de veerdam.

De autobrug in Holwert functioneerde Pinkstermaandag niet, waardoor tientallen reizigers een nacht langer op Ameland of in Holwert moesten blijven. De reparatie is nog onvoldoende gelukt, maar het passagiersvervoer ondervindt er geen hinder van. Een kraan takelt de autobrug omhoog.

Gesprek over ophogen veerhaventerrein West-Terschelling

Eind van de zomer of begin van de herfst begint de renovatie van het Rijkswaterstaat-terrein op West-Terschelling. De gemeente Terschelling hoogt daar later het veerhaventerrein met 30 centimeter op tegen de zeespiegelstijging. Rijkswaterstaat kan dit bij het aangrenzende concessieterrein (waar onderhoud plaatsvindt) niet doen.

Woensdag is hier nog nieuw overleg over geweest met de gemeente. ,,Maar ophogen van het concessieterrein kan niet in verband met de stikstofregels. Dit werk is al jaren in voorbereiding”, zegt woordvoerder Anne van der Meer. Wel kan de gemeente mogelijk het vrijkomende zand gebruiken bij het verhogen van het veerhaventerrein.

Na West-Terschelling krijgen de havens van Vlieland, Lauwersoog en Schiermonnikoog een onderhoudsronde, stuk voor stuk ‘megaklussen’. De haven van Nes op Ameland is eerder al gedaan. De Statenfractie van de PvdA heeft vragen gesteld over de staat en het onderhoud van de autobruggen.