Bioloog verwacht vaker en meer aangespoelde dieren op het Wad

Een maanvis, tientallen dode papegaaiduikers en meer dan honderd dode kanoeten en bruinvissen. Er is heel wat aangespoeld op de Waddeneilanden de afgelopen maanden. Geen toeval, denkt bioloog Arthur Oosterbaan van Ecomare op Texel.
Dode kanoeten op Schiermonnikoog © RTV Noord
Verspreid over Schiermonnikoog lagen vorige week ineens honderden dode kanoeten. Het vermoeden is dat ze slachtoffer zijn geworden van de vogelgriep. En ook al is het niet voor het eerst dus, Oosterbaan schrikt nog wel steeds van zulke berichten. "Het gebeurt naar mijn idee ieder jaar en het wordt steeds heftiger. Hoe gaat dat verder?"

Oorzaak niet altijd bekend

Over de oorzaak valt niet altijd veel te zeggen. "Alleen bij de bruinvissen weten we het zeker, dat ging om een bacterie. Dat is uitgezocht door onderzoekers van de Universiteit van Utrecht."
"Maanvissen spoelen wel vaker aan, al was die op Ameland wel uitzonderlijk groot. En wat betreft de zeekoeten en papegaaiduikers: misschien komen ze hier terecht omdat er te weinig voedsel is op de plekken in de Noordzee waar ze normaal gesproken leven."
RTV Noord keek met jutter Theun Talsma op het strand:
Omdat de oorzaken niet altijd duidelijk zijn, en al helemaal niet meteen, is het ook moeilijk te bedenken wat je eraan kunt doen, zegt Oosterbaan.
Hij verwacht dat het aantal dode dieren de komende jaren alleen maar toeneemt. "Veel van deze gevallen komen door ziektes. We hebben te maken met opwarming van de aarde en in warme gebieden heb je meer ziektes dan in koude. Dus het zouden er meer kunnen worden."