Het broedponton bij Lauwersoog is populair onder visdieven

Broedponton bij Lauwersoog, met lokvogels voor de sternen © Omrop Fryslân, Remco de Vries
Er hebben in het voorjaar van 2022 bijna 70 paartjes visdieven gebroed op het broedponton in de haven van Lauwersoog, zo laat Rijkswaterstaat weten. Dat zijn er 23 meer dan vorig jaar. Ook het aantal kuikens dat groot is geworden, is toegenomen.
Het ponton is er in 2021 gekomen nadat, mede door een verbouwing, de broedplaats op het havenkantoor kwam te vervallen. Zo'n ponton werkt goed omdat roofdieren bijna geen kans krijgen om bij de eieren of kuikens te komen.
Er zijn 103 kuikens opgegroeid tegen 76 vorig jaar. Dat waren er nog meer geweest als er geen vogelgriep was geweest.
De verwachting is dat de kolonie nog zal groeien, maar als de vogels dichter op elkaar zitten, neemt de kans op besmetting door diezelfde vogelgriep wel toe. Op het vaste land komt het bijna niet meer voor dat visdieven op de grond broeden. Je vindt ze bijvoorbeeld wel op daken.

Den Helder

Het had ook veel slechter gekund. Op een ponton in Den Helder is een veel groter deel van de vogels gesneuveld door vogelgriep. Daar zijn maar twee visdieven opgegroeid en dertig kobbekuikens.
De broedvlotten in de Lange Sloot op Ameland zijn daar in het voorjaar van 2022 geplaatst © Omrop Fryslân/Remco de Vries
Op Ameland zijn er dit voorjaar binnendijks van de Feugelpôle broedvlotten geplaatst in opdracht van Rijkswaterstaat. Mede omdat de Feugelpôlle veel minder populair is bij broedvogels na een grote overstroming.
Dit alternatief was de vogels echter niet naar het zin. Zo'n dertig paartjes hebben in boerenland gezeten dat weidevogelvriendelijk is beheerd, zo meldt de Vogelwacht Hollum-Ballum.
Ecoloog Denise Roffel van Rijkswaterstaat: "De andere schuiten liggen in de haven, een onnatuurlijke omgeving. Deze vlotten op Ameland juist in een plas in de weilanden. Blijkbaar maken de vogels hier een andere keuze. In overleg met de Vogelwacht kijken we nu of we iets gaan aanpassen, denk bijvoorbeeld aan de locatie in de plas."

Lokvogels

De vogelwacht denkt dat mogelijk het ontbreken van lokvogels ook nog een rol heeft gespeeld. Ook zouden de vlotten mogelijk nog wat groter moeten worden gemaakt om ze aantrekkelijker te maken voor niet alleen de visdief, maar ook de noordse stern.