'Donorzeegras' krijgt lichttherapie voordat het in de Waddenzee wordt geplant

Onderzoeker Katrin Reylmeyer is verantwoordelijk voor dit experiment © Max Gräfnings
Deens donorzeegras krijgt op dit moment lichttherapie van onderzoekers op Rijksuniversiteit Groningen voordat het wordt uitgezet in de Waddenzee. Dat gebeurt in speciale klimaatkamers met veel lichtjes.
Zeegras terugkrijgen op droogvallende platen is bij het eilandje Griend heel goed gelukt door het zaad op een speciale manier in de platen te planten. Maar hier gaat het om zeegras dat permanent onder water staat.
Dat verspreidt zich via de wortels en niet door zaad. En het valt tot nu toe nog niet mee om dat in praktijkproeven voor elkaar te krijgen.
Want om energie in de wortels te krijgen is er zonlicht nodig en het doorzicht van het water hier is anders dan in het Limfjord in Denemarken, zegt onderzoeker Katrin Reylmeyer van Rijksuniversiteit Groningen: "Het water is een beetje troebeler dan ik Denemarken. En het hele systeem is wat dynamischer. Dus heeft het wat extra kracht nodig."

Goed verlicht 'krachthonk'

De planten moeten in het Wad dus harder werken om aan licht en aan energie te komen. En om zij dat licht te geven, krijgen ze dus wat 'lichttherapie' in een soort goed verlicht 'krachthonk' op de universiteit.
En dat 'krachthonk' bestaat uit zogenaamde klimaatkamers. Reylmeyer: "In de klimaatkamers hebben we best veel controle over de omstandigheden waarin de planten groeien. En daar kunnen we ook variëren met de hoeveelheid licht die planten krijgen."
Maar het blijft niet alleen bij dit experiment. Tot nu toe worden de plantjes in de Waddenzee plant terwijl zij aan een spijker vastzitten, zodat ze niet wegspoelen.
Daar komt nu een andere methode bij, zegt Reylmeyer. "We hebben de theorie dat de spijkermethode de plant misschien teveel stress bezorgd. Dus we hebben bedacht dat wij ook nog 'kernen' willen transplanteren. Dat betekent dat wij het zeegras laten groeien in potjes en het de kans te geven om echt wortelmatten te vormen. En dat planten we dan in de Waddenzee."

Helder

Een aantal van de donorplanten is ook weer met spijkers terug geplant in het Limfjord. Zo kunnen de onderzoekers er ook achter komen als er iets mis is met die aanpak.
Uiteindelijk is het de bedoeling dat alles wat in Groningen wordt opgekweekt, op twee plekken in de Waddenzee planten wordt waar het water relatief helder is.
Deens donorzeegras krijgt lichttherapie voor het plaatsen in de Waddenzee