Deze kunstwerken zie je dadelijk in het Lauwersmeergebied

Een illustratie van het kunstwerk aan de N361 bij de kazerne in Lauwersoog
Een illustratie van het kunstwerk aan de N361 bij de kazerne in Lauwersoog © Provincie Groningen
Het Nationaal Park Lauwersmeer krijgt nieuwe entrees. Door het plaatsen van drie kunstwerken moet de begrenzing van het natuurgebied beter zichtbaar zijn.
'Super tof dat mijn ontwerp is uitgekozen', zegt Susan van den Berg (26). Zij heeft de nieuwe entree ontworpen. De provincie heeft studenten in hun afstudeerjaar aan Academie Minerva van de Hanzehogeschool gevraagd een ontwerp te maken.
De studenten hebben voor het ontwerp ook een bezoek gebracht aan het Lauwersmeer. 'We kregen een rondleiding van een boswachter. Mij viel de open vlakte op en de vele wind die je daar ervaart. En ik vond het interessant om mijn verbeelding daarin te verwerken. Ik heb verschillende ontwerpen gemaakt’, zegt Susan.

Lauwersgans

‘De wind is iets transparant en iets ongrijpbaars. Dus dat was wat lastig te ontwerpen. Toen dacht ik. Maar de wind is wel zichtbaar in de vogels, het riet en het stromend water', vertelt Susan. Haar kunstwerk bestaat uit tien gebogen stalen buizen in de vorm van een opvliegende gans.
In 2018 wist ze al dat haar ontwerp uitgekozen was. Het ontwerp van Susan wordt nu gemaakt.
'De afgelopen tijd hebben we het ontwerp uitgewerkt. Bijzonder dat ik deze kans heb mogen krijgen om dit te doen. Het is ook mooi om te zien hoe mijn ontwerp nu uitgevoerd wordt', zegt een trotse Susan. De positie van de buizen zijn geplaatst als een soort waaier voor extra dynamiek. Ook diende het huidige logo van Nationaal Park Lauwersmeer als inspiratie.
Bij het kunstwerk komt ook een cortenstalen, een speciaal type metalen plaat, met de naam van het nationaal park.

Drie locaties

De landmarks krijgen een plek naast de belangrijkste toegangswegen naar het Nationaal Park: de provincialeweg N361 ter hoogte van de kazerne bij Lauwersoog, de Gerbrandywei bij de Hoek van de Bant en bij Dokkumer Nieuwe Zijlen tussen de kruising met de Kwelderweg en de Lorenzsluis.

Rondje Lauwersmeer

De nieuwe entrees van het Nationaal Park zijn onderdeel van het project Rondje Lauwersmeer. De provincies Fryslân en Groningen, de gemeenten Noardeast Fryslân en het Hogeland en Staatsbosbeheer investeren ruim 3 miljoen euro in de herinrichting van de 43 kilometer lange wandel- en fietsroute rond het Lauwersmeer, met financiering van het Waddenfonds. Het uiteindelijk doel is om het natuurgebied te verbeteren.

Plaatsing

Op 25 mei start de provincie Groningen met de werkzaamheden voor de nieuwe entrees van het Nationaal Park Lauwersmeer. Naar verwachting zijn de nieuwe entrees net voor de zomervakantie klaar.
Susan van den Berg maakte deze video over haar kunstwerk: