Spuien in de zomer: 'Dit is toch de klimaatverandering'

De R.J. Cleveringsluizen bij Lauwersoog
De R.J. Cleveringsluizen bij Lauwersoog © RTV Noord/Jeroen Willems
Het vele regenwater van de afgelopen dagen heeft waterschap Noorderzijlvest doen besluiten om water te lozen in de Waddenzee. In de laatste twee dagen ging het om zo'n 22 miljoen kuub.
'Het probleem zit vooral rond Marum, Noordwijk en Tolbert. Daar is van zaterdag op zondag ongeveer 70 millimeter water gevallen, dat is een hoeveelheid die normaal in een maand valt. Het heeft gewoon tijd nodig om dat water allemaal af te voeren richting het Lauwersmeer', zegt woordvoerder Annika Dijkhuis van waterschap Noorderzijlvest.

Klimaatverandering

De laatste jaren was het in zomerperiode erg droog en werd er in het gebied alles aan gedaan om het water juist vast te houden. Deze zomer is alles anders. 'Dat is toch de klimaatverandering waar we steeds meer rekening mee moeten houden. Niet al het water kan snel worden afgevoerd. Inwoners moeten ook kijken wat ze zelf kunnen doen om het water vast te houden', aldus Dijkhuis.
De controlekamer van R.J. Cleveringsluizen in Lauwersoog
De controlekamer van R.J. Cleveringsluizen in Lauwersoog © RTV Noord/Jeroen Willems

Kritiek

Volgens sommige boeren in het Westerkwartier wordt er door het waterschap te weinig gedaan aan onderhoud van sloten en andere waterwegen. Als dat wel zou gebeuren zou er volgens de boeren helemaal niet gespuid hoeven te worden.
Waterschap Noorderzijlvest is het daar niet mee eens en meent dat de sloten voldoende onderhouden zijn: 'We krijgen het water toch naar boven toe. Daardoor kan het toch afgevoerd worden naar het Lauwersmeer toe. Want alles vasthouden met dit soort buien, dat wordt veel te veel', zegt Dijkhuis.
Sluizen lozen overtollig water in zee