Vlieland en Schiermonnikoog krijgen testlocaties voor coronatoegangsbewijs

Er komen op korte termijn testlocaties op Vlieland en Schiermonnikoog. Dat zegt burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog. De eilanden wilden dat graag, omdat bezoekers van het eiland zonder QR-code anders niet aan een coronatoegangsbewijs kunnen komen.
Een QR-code in de CoronaCheck-app © ANP
"Wij zijn er achteraan gegaan, de GGD heeft ons er ook op gewezen", zegt burgemeester Ineke van Gent. "Zoals het nu lijkt zullen wij vanaf volgende week zaterdag een testlocatie hebben op het eiland. Er zal ook contact op genomen worden met Vlieland om het te regelen."
Zo'n coronatoegangsbewijs is binnenkort nodig om naar horeca, evenementen of bijvoorbeeld een bioscoop te gaan.

Nu nog acht locaties

Fryslân heeft tot nu toe 'Testen voor Toegang'-locaties in Leeuwarden, Drachten, Harlingen, Wolvega, Sneek en op Terschelling en Ameland. Voor mensen in het noordoosten of uiterste zuidwesten van de provincie is de reistijd naar een van die locaties als snel 40 minuten, en met het openbaar vervoer nog langer.
Mensen op Vlieland en Schiermonnikoog die met een toegangstest aan een QR-code willen komen, moesten al helemaal reizen. Op het eiland zijn nog geen locaties voor Testen voor Toegang.
Ineke van Gent © ANP
Burgemeester Michiel Schrier van Vlieland zei eerder deze week dat hij daar over in zat. "We hebben het wel geprobeerd aan het begin van de zomer. Maar men zag er geen brood in. Dan blijf je verstoken van een testlocatie."

Hoge vaccinatiegraad op de eilanden

Voor de meeste eilanders is het niet een groot probleem, omdat de vaccinatiegraad op de eilanden hoog is. Zij hebben daarom bijna allemaal al een geldige QR-code. "Schiermonnikoog staat zelfs op nummer 1 als het gaat om de vaccinatiegraad: 93 procent van onze inwoners is gevaccineerd. Maar wij ontvangen ook veel toeristen", geeft Van Gent aan.
Afgelopen zomer was dat nog niet zo erg, omdat er toen niet veel evenementen waren waarvoor een dergelijk toegangsbewijs nodig was. Maar met de nieuwe maatregelen verandert dat en daarom was de vraag naar testlocaties op de eilanden groot.

Zo snel mogelijk regelen

"We zijn blij dat we het nu ook kunnen aanbieden aan mensen die op het eiland werken en toeristen", zegt Van Gent. Wanneer alles klaar is, is nog afwachten. "We gaan er alles aan doen om het voor 25 september te regelen. Begin oktober hebben we op het eiland het Kamermuziekfestival, het zou fijn zijn als het dan in elk geval is geregeld."
Burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog
Burgemeester Van Gent geeft wel aan niet al te streng te handhaven. "Begin volgende week hebben we nog overleg met onze ondernemers. Ik ga ervanuit dat ze er zo goed mogelijk aan meewerken. Wij kijken hoe we de ondernemers kunnen steunen. Ik ga het niet fanatiek controleren, want het is voor ieders bestwil. Maar mensen die van tevoren al zeggen niet mee te werken, daar gaan we wel actie bij ondernemen."