Bijna veertig verwilderde katten minder op Schiermonnikoog door vangactie

Wethouder Erik Gerbrands opent de kattenaanpak op Schiermonnikoog © Omrop Fryslân
Op Schiermonnikoog zijn met behulp van Stichting Zwerfkatten Nederland het afgelopen jaar 37 verwilderde katten gevangen en naar het vasteland gebracht. Eind 2023 verwacht Carien Radstake van de stichting dat ze de vangactie kunnen beëindigen.
Er zitten heel veel uren in de actie, maar de stichting is tevreden over het resultaat.
Omdat de katten jonge vogels en konijnen opeten, worden ze gezien als een probleem. Ze zitten de natuur op Schiermonnikoog, een nationaal park, in de weg. Voor de katten zelf is Schiermonnikoog ook niet altijd een geschikt eiland, omdat het lastig is om in het open landschap aan voedsel te komen en om beschutting te vinden.
Daarom is Stichting Zwerfkatten Nederland ingeschakeld om het probleem op te lossen. Ze hebben ingezet op het vangen van de dieren met lokvoedsel in speciale kooien. Dat doet de stichting niet voor het eerst: eerder hebben ze deze methode toegepast op Texel, waar 37 katten van het eiland gehaald zijn.

Van katten naar ratten

Bij het vangen van de katten van het eiland lijken ze echter meer last te krijgen van ratten, die dat lokvoedsel opeten, maar niet gevangen worden in de kooi. Die zijn zo slim dat ze weer uit de kooi kunnen komen. "Ik ben best wel benieuwd wat er met de ratten op het eiland gaat gebeuren", zegt Radstake. De verwilderde katten zitten dan de natuur op het eiland in de weg, maar het zijn wel rattenbestrijders en een grote toename in ratten is ook niet goed voor de natuur en de vogels.
Met de katten die naar het vasteland gaan, gaat het over het algemeen slecht. Ze hebben bijna allemaal last van longwormen. Bij een kattenopvang worden ze weer opgelapt en gesteriliseerd of gecastreerd, maar hun slechte conditie zorgde vooral in de eerste twee maanden van de vangactie wel voor problemen.
Bij de bestrijding lieten de longwormen zoveel gif los dat sommige katten het niet overleefde. Daarnaast zijn er katten overleden toen ze onder narcose gebracht werden. Radstake denkt dat ongeveer een derde deel van de katten het uiteindelijk niet heeft overleefd. "De rest gaat naar boerderijen waar ze als muizenvangers worden ingezet."

Huiskatten

De meeste huiskatten op het eiland zijn begin januari gechipt, voor de vangactie. Met die chip kan de huiskat herkend worden, als die per ongeluk in de val komt.
In totaal zijn er vier huiskatten gevangen, en daarvan is één kat drie keer gevangen. In overleg met de eigenaar heeft die kat een ander baasje aan het vasteland gekregen, omdat hij veel in de kwetsbare natuur rondliep. Eén keer vingen ze een kat die een zendertje had van een eerder onderzoek uit 2014.
Huiskatten zijn in januari gechipt op het eiland in verband met de vangactie. © Omrop Fryslân/Remco de Vries
"In theorie zouden er nog zo'n tien tot twintig moeten zijn", zegt Radstake over de verwilderde katten op Schiermonnikoog. Er wordt goed bijgehouden hoeveel katten waar worden gezien.
Het vangen is voorlopig stopgezet, maar het begint volgend jaar weer. In het voorjaar moet doen blijken of het vangen van de katten ook succesvol is geweest voor de broedvogels op Schiermonnikoog.