Vijf nieuwe ambassadeurs voor Waddenzee Werelderfgoed: 'Liefde voor gebied delen met anderen'

Wethouder Arjen Nolles (rechts) van gemeente Het Hogeland deelt certificaten uit aan de werelderfgoedambassadeurs
Wethouder Arjen Nolles (rechts) van gemeente Het Hogeland deelt certificaten uit aan de werelderfgoedambassadeurs © Stella Dekker
'Wij zijn betrokken bij dit mooie gebied en willen dit graag met anderen delen', zegt kersvers ambassadeur Heleen Westerhof. Ze is ondernemer en heeft zich aangemeld om ambassadeur voor Waddenzee Werelderfgoed te worden. Na een training mag ze zichzelf nu werelderfgoedambassadeur noemen.
Westerhof is samen met haar man eigenaar van Landgoed Wilgenheerd in Wehe-den Hoorn. Nadat ze tien jaar een boerderij met gastenverblijf runde in Italië, verhuisde ze drie jaar geleden naar Het Hogeland.
We vielen als een blok voor dit gebied en de liefde daarvoor willen we met anderen delen
Heleen Westerhof
'We vonden het leuk om wat anders te doen. We vroegen ons af waar in Nederland we nog een mooi plekje konden vinden. Ons oog viel op Het Hogeland en de rust, ruimte en authenticiteit die hier is', zegt Westerhof, die zelf opgroeide in Arnhem. 'Daar is het ook mooi met de Veluwe maar we vielen als een blok voor dit gebied en de liefde daarvoor willen we met anderen delen.'
Ze heeft een tweedaagse Waddenzee Werelderfgoedtraining achter de rug om straks een goede gastvrouw te kunnen zijn. Ook moest ze aantonen dat ze duurzaam onderneemt, met aandacht voor het gebied.

Zuinig omgaan met de Wadden

'Als je bij ons landgoed aan komt rijden, zie je zonnepanelen op het dak, we hebben in de gastenverblijven douchewekkertjes hangen en we hebben allerlei apparatuur aangeschaft waardoor we zelfvoorzienend zijn', somt Westerhof op. Ze vindt dat er zuinig omgegaan moet worden met kwetsbare gebieden, zoals de Wadden.
Naast Westerhof zijn er nog vier nieuwe Groningse werelderfgoedambassadeurs bijgekomen: Ester van Joolen van Bed and Breakfast de Sokkeraai in Kloosterburen, Irene en Marten Japenga van Bed and Breakfast d’Olle Pastorie in Vierhuizen, wadloopgids Jan Kraster van De Wadloper en wadloopgids Wim Spijk.
Heleen Westerhof is één van de nieuwe ambassadeurs
Heleen Westerhof is één van de nieuwe ambassadeurs © RTV Noord/ Joyce Kranenborg
Wethouder Arjen Nolles (GroenLinks) van de gemeente Het Hogeland mocht de certificaten aan de betrokken ambassadeurs uitreiken. ‘Op deze manier krijgt de unieke Werelderfgoedstatus van dit gebied meer aandacht en is het tegelijkertijd een mooie kans voor ondernemers om zich te onderscheiden als duurzame werelderfgoedambassadeur', liet hij daarbij weten.
Het aanstellen van ambassadeurs is een project van toeristenorganisatie Visit Wadden, in samenwerking met het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Inmiddels zijn er 35 ambassadeurs voor Waddenzee Werelderfgoed.