Aantal grijze zeehonden in Waddenzee voor tweede jaar op rij met 20 procent toegenomen

Grijze zeehond op zandplaat in de Waddenzee. Twee vechtende mannetjes.

Grijze zeehond op zandplaat in de Waddenzee. Twee vechtende mannetjes. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Onderzoekers van Wageningen Marine Research telden afgelopen voorjaar 6788 grijze zeehonden in de Nederlandse Waddenzee. Dat is een toename van bijna 20 procent ten opzichte van vorig jaar.

Lees meer over
Wadden

Gemiddeld groeide de grijze zeehondenpopulatie de afgelopen vijf jaar met 13 procent per jaar. In de internationale Waddenzee werden in totaal 9069 zeehonden geteld.

In de winter worden pasgeboren pups op de hooggelegen zandplaten in het Waddengebied geteld, dat waren er in Nederland 1026, een toename van 10 procent.

Voor een totaalbeeld van het aantal grijze zeehonden tellen onderzoekers begin april, tijdens de ruiperiode, dan liggen de meeste grijze zeehonden namelijk op het droge.

Zeehonden tellen vanuit vliegtuig

Wageningen Marine Research telt sinds 2002 jaarlijks de aantallen grijze zeehonden in de Waddenzee, vanuit een vliegtuig. Deze monitoring wordt uitgevoerd voor het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Sinds 2008 wordt de tijdsplanning van deze tellingen afgestemd met de onderzoekers van Denemarken en Duitsland, zodat er één beeld voor de internationale Waddenzee ontstaat.