Meestijgen met zeespiegel en meer biodiversiteit: 1,5 miljoen euro om Boschplaat op Terschelling te verbeteren

De Boschplaat op Terschelling. FOTO STAATSBOSBEHEER

De Boschplaat op Terschelling. FOTO STAATSBOSBEHEER

De provincie Friesland trekt 1,5 miljoen euro uit om de natuur op de Boschplaat, het oostelijke uiteinde van Terschelling, te verbeteren. De veranderingen moeten de biodiversiteit opkrikken en het gebied beter bestand maken tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Lees meer over
Wadden

Het begraasde deel van de kelder wordt als eerste aangepast. Op die manier moet de Boschplaat een ‘open karakter’ houden.

Daarnaast krijgt het gebied stuivende duinen en vlaktes die mogen overstromen. Zand, wind en water hebben zo meer invloed. Bij overstroming en verstuiving zetten de wind en het water veel zand af op de Boschplaat. Dat komt de biodiversiteit ten goede en doet het gebied meegroeien met de stijging van de zeespiegel.

De plannen vormen de eerste fase van het ‘Boschplaat 2050’-project van de provincie Friesland, Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat en de gemeente Terschelling. Het geld komt uit de pot van het Rijk om de kwaliteit van bestaande natuur te verbeteren. De eerste werkzaamheden starten aan het einde van dit jaar.

Unieke maatregelen

Samen met de Waddenacademie gaat men kijken of de biodiversiteit daadwerkelijk toeneemt en het gebied echt meestijgt met de zeespiegel. Er wordt een monitoringsprogramma opgezet dat kennis moet vergaren die op andere plaatsen ook kan worden toegepast. Een deel van de maatregelen op de Boschplaat is volgens de provincie uniek. Eilanders krijgen een rol bij de monitoring van de verbeteringen.