Terschellinger Hessel is het brein achter de helikopters bij het Bevrijdingsfestival

Dat bekende artiesten al meer dan 30 jaar met helikopters van festival naar festival vliegen op Bevrijdingsdag, komt door zanger Hessel van der Kooij van Terschelling.
Zanger Hessel © ANP
Hessel was in 1991 de eerste 'ambassadeur van de vrijheid'. Hij is er verantwoordelijk voor dat de luchtmacht de artiesten nu van festival naar festival vliegt. Het comité dat de festivals organiseert, dacht dat dat nooit zou lukken.
Dit is het bevrijdingsnummer van Hessel: Somebody Told Me (1991)
Het begon nadat Hessel in Ahoy had gestaan. "Toen vroeg het 4 en 5 mei-comité of ik een lied wilde schrijven over de vrijheid. Ik zou met een helikopter opgehaald worden, op Terschelling, om het in Haarlem te zingen. Ze dachten dat ik anders niet van het eiland zou komen."

Vijf minuten

Die helikopter zou wel van de luchtmacht kunnen komen, dacht Hessel. "Waarom vragen we het leger niet, zei ik. Die mensen zijn verantwoordelijk voor onze vrijheid. Ik vond het raar om de mensen die ons bevrijd hadden hier niet in te betrekken. Heel idioot."
De organisatie dacht dat het niet zou lukken, zegt Hessel. "Dit wordt hem niet, dachten ze. Ze dachten dat het leger niet zou willen, maar ik kende wel iemand op de vliegbasis en die vond het geweldig. In vijf minuten was het geregeld."
In eardere edysje fan it befrijingsfestival yn Ljouwert © Omrop Fryslân
Oorspronkelijk zou Hessel alleen naar Haarlem en Amsterdam, maar als er dan toch een helikopter was, zei hij, kon hij de andere festivals ook wel aandoen. "Waarom niet allemaal, vroeg ik. Nou, dat kon wel."

Meer helikopters

"Drie weken later kreeg ik weer een telefoontje fan de basis. Er was trammelant. De landmacht voelde zich gepasseerd, en wilde ook meedoen. Iedereen was enthousiast. Defensie wilde ook wel een prominente rol op Bevrijdingsdag. Tot die tijd zag je ze alleen met de dodenherdenking."
Uiteindelijk werd er een oplossing bedacht: "Ik moest in Amsterdam in een andere helikopter stappen. Er stonden vier helikopters op dat plein, het was een heel spektakel."
Dit jaar zijn Duncan Laurence, Fresku, Suzan & Freek en rapper Donnie ambassadeur van de vrijheid © ANP
Nu vliegen er nog steeds artiesten van festival naar festival op Bevrijdingsdag. Maar een speciaal lied voor Bevrijdingsdag is er na het eerste van Hessel niet meer geweest, zegt hij. "De helikopter is blijven hangen, maar alle anderen hebben geen eigen liedje gekregen. Dat is maar één keer gebeurd."

"Alles in de fik"

Dit jaar is Hessel niet op een festival bij Bevrijdingsdag. Hij blijft op Terschelling. "Hier is het rustig." Maar de feesten zijn nu, tijdens de oorlog in Oekraïne, misschien wel actueler dan ooit, zegt hij.
"Je hebt maar één idioot nodig om alles weer in de fik te zetten."