Terschellinger duo Hessel & Tess stopt met zingen vanwege stemproblemen

Hessel en Tess © ANP
Hessel en Tess stoppen met zingen. Het bekende zangduo van Terschelling, dat bestaat uit vader Hessel van der Kooij en zijn dochter Tess, zal op 6 november voor het laatst optreden in hun café De Groene Weide.
"De afgelopen 3 jaar is er veel gebeurd, de hoeveelheid spanning die dit met zich mee heeft gebracht, is enorm geweest", staat op de LinkedIn-pagina van Tess. "Helaas heeft dat voor Tess al een schadelijke weerslag op haar stem gehad. In overleg met de KNO-arts is daarom ook besloten dat Tess per direct stopt met optreden."
Daarmee komt er een einde aan de 51-jarige zangcarrière van Hessel. Als duo Hessel & Tess stonden ze 25 jaar op de planken.
Hessel aan het optreden in z'n kroeg © Omrop Fryslân, Lennard Geerts
Hessel brak in 1985 nationaal door met de hit Terug naar Terschelling. Daarvoor zong hij al jaren in café De Groene Weide in Hoorn. Hij schat dat hij op zijn minst 12.800 optredens in zijn kroeg heeft verzorgd voor alle keren zo'n 250 mensen. ''Dat zijn best wel echte aantallen.''
Het is niet makkelijk voor vader en dochter om met het zingen op de houden, maar het kan niet anders, vertelt Tess. De coronajaren en het tekort aan personeel heeft voor veel stress gezorgd. "Ik merkte al een tijdje dat de spanning waar wij en heel veel horecaondernemers al drie jaar mee te maken hebben op een gegeven moment toch op mijn stem is gaan zitten."
Ik ben niet van plan om mezelf helemaal de vernieling in te helpen.
Tess
Doorgaan is geen optie. "Als ik nu doorga, dan creëer je iets wat blijvend is. Nu is het vooral heel erg opgezwollen, geïrriteerd en open. Ik ben niet van plan om mezelf helemaal de vernieling in te helpen", zegt Tess.
Hessel en Tess weten niet of er nu ook een einde komt aan hun café in Hoorn. Tess: "Wij proberen nu eerst dit een plekje te geven en de boel te verwerken. Niemand kan in de toekomst kijken. Ik kan nog even niet verder kijken dan morgen en overmorgen."
In 2012 maakte Omrop Fryslân de FryslânDOK 40 jier Hessel, yn de Groene Weide. Van de Kooij praatte daarin openhartig over onder meer zijn jeugd en de samenwerking met dochter Tess.