Lifeguards weer paraat op Waddeneilanden: KNRM creatief in coronatijd

Om nieuwe lifeguards te selecteren as dit jaar gezien de coronamaatregelen wat meer creativiteit nodig dan anders, zo geeft de KNRM aan. Op de stranden van de Waddeneilanden zijn vanaf zaterdag weer lifeguards te vinden om badgasten te helpen die in de problemen komen. Zij blijven er tot 5 september.
KNRM-lifeguards op Ameland © Shutterstock.com (emka74)
Volgens Enno de Haan van de KNRM werd het met corona wel spannender of er genoeg lifeguards waren om alle posten te bezetten. "Maar vooralsnog hebben we genoeg. Er zijn elke dag 31 mensen aan het werk op de Waddeneilanden. We hopen dat het zo blijft."
Bij sollicitaties wordt een ervaren lifeguard gekoppeld aan een sollicitant, om te zien of het goede kandidaten zijn. De lifeguards moeten ministens 400 meter in 8 minuten kunnen zwemmen. In een examen doen zij dan ook een zwemtest.

Posten gescheiden

De KNRM probeert zoveel mogelijk rekening te houden met de coronamaatregelen, zegt De Haan. "De lifeguards die op een post onderling werken, kunnen geen anderhalve meter afstand houden op zo'n werkplek. Maar de lifeguards van de verschillende posten houden we gescheiden. Dus mocht er op één post een besmetting zijn en mensen in quarantaine moeten, dat dat niet betekent dat een andere post meteen in quarantaine moet."

Afstand

Wel kan er in noodsituaties worden afgeweken van de regels. "Als iemand echt aan het verdrinken is of als er reanimatie nodig is, dan kijk je wel naar de verhouding tussen het risico dat iemand corona heeft en de winst die er te behalen is bij zo'n actie. Dan redden we gewoon via de normale procedure. Maar bij simpele EHBO-gevallen kan het best zo zijn dat bijvoorbeeld een moeder een wond van een kind zelf schoonmaakt en wij de pleisters aanreiken. Zo houd je toch zoveel mogelijk afstand."
Enno de Haan van de KNRM
Op Ameland wisselen zo'n 13 lifeguards elkaar af op de vier stranden waar mag worden gezwommen. Cor de Jong is de lokale coördinator van de lifeguards op Ameland. Hij vertelt dat er sinds dit weekend gelukkig nog geen acties nodig waren.

EHBO

Soms komt het voor dat zwemmers wat te ver in zee gaan, zegt De Jong. Maar de lifeguards komen vaker in actie bij andere ongemakken. "We doen veel EHBO-werk. Er zijn kleine gevallen zoals kleine wonden, sneetjes of muggenbeten. Die kleine gevallen kwamen ongeveer 500 keer voor op Ameland vorig jaar. En grote gevallen zoals een arm uit de kom kwamen zo'n 20 keer voor over alle posten."
In zeldzame gevallen heeft de KNRM met heftiger zaken te maken. Zo werd er vorig jaar in juli een stoffelijk overschot aangetroffen bij Ameland. Dat was van een 14-jarig Duits meisje, zij was al vermist. Deze gebeurtenis heeft een grote weerslag gehad op de lifeguards, vertelt De Jong. "Zij hadden een verschrikkelijk heftige week, omdat ze er als eerste bij betrokken waren. Dat heeft een grote impact gehad op alle lifeguards op Ameland. Gelukkig hebben we ook nazorg beschikbaar, zoiets is heel erg belangrijk."
Cor de Jong van de KNRM op Ameland