Duinwijck op Vlieland gebruikt voortaan een duurzaam warmtenet in plaats van gas

Ruim vijftig huishoudens op Vlieland worden van het gas gehaald. Het is onderdeel van het project 'Duinwijck Gasvrij'. Een speciaal warmtenet slaat in de zomer de warmte op, zodat mensen het in de winter kunnen gebruiken.
© Shutterstock.com (Gerda Beekers)
Het net verzamelt in de zomer warmte verzameld met behulp van 'heatpipes' en zonnepanelen op het dak van een groepsverblijf dat tegenover de wijk ligt. De warmte wordt opgeslagen in grote ingegraven buffers onder het terrein van de Vliehorst.
Het gaat om een ondergronds bassin met twee miljoen liter water dat maximaal 90 graden kan worden. Met deze termische opslag kan water voor een lange tijd warm worden gehouden. Bovenop de opslag kan weer ruimte worden gemaakt voor bijvoorbeeld een parkeerplek, sportveld of grasveld.

's Winters gebruiken

In de winter kan de warmte dan via een speciaal net weer verspreid worden naar de woningen. Zo hebben de woningen geen gas meer nodig. Het is voor het eerst dat deze techniek op deze schaal kan worden ingezet.
Het project loopt al sinds 2016 en krijgt steun van het programma Aardgasvrije Wijken van het Rijk, het programma Innovatieve Aanpakken van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Urgenda en de gemeente Vlieland.
Het is niet zo dat het warmtenet alleen werkt bij zonnig weer en in de problemen komt als er veel bewolking is. "Dat middelt zichzelf wel uit over de tijd", zegt Antoine Maartens van het project.
Het beheer van het warmtenet komt in handen van een lokale coöperatie. In het voorjaar van 2022 moet het project voor de 54 huishoudens helemaal klaar zijn. Als het goed is, merken zij niets van de verandering. Maartens: "We veranderen alleen de warmtebron."
Uiteindelijk wil gemeente Vlieland het hele eiland van het gas afhalen.