Vrijwilligers Bunkermuseum Vlieland zien inkomsten wegstromen: “Waar doen we het voor?”

De ingang van het bunkermuseum © Omrop Fryslân, Lennard Geerts
Het Vlielander Bunkermuseum Wn12H komt in financiële problemen, dat vrezen vrijwilligers. Het museum haalt genoeg geld binnen, maar dat gaat allemaal op aan informatiecentrum De Noordwester.
Het Bunkermuseum, dat in 2020 werd geopend, haalde volgens de vrijwilligers vorig jaar een omzet van meer dan 80 duizend euro. "Waar doen we het voor?", zo vragen de vrijwilligers zich af.
Het museum is onderdeel van stichting De Noordwester. Die stichting heeft ook het informatiecentrum op het eiland. Dat centrum heeft geld nodig.
Bunkermuseum Vlieland ziet geld wegstromen
"Daardoor dreigen alle inkomsten van dit bunkermuseum naar de Noordwester te gaan", zegt vrijwilliger Eef Botjes van het Bunkermuseum. "Dat betekent dat we dit museum niet verder kunnen ontwikkelen ."
"We hebben nog allerlei plannen om de collectie te vernieuwen en twee nieuwe bunkers in te richten. Maar het bestuur van de stichting zegt: we hebben voorlopig geen geld ervoor."
Het bunkermuseum op Vlieland © Omrop Fryslân, Lennard Geerts
De vrijwilligers willen snel een oplossing, want de inkomsten uit De Noordwester blijven dalen. "Het is zelfs zodanig dat onze bijdrage onvoldoende is om het hele verlies te dekken, dat is echt zorgelijk", zegt Botjes.