Ga naar Content
Noordkop & Texel

Robot vervangt horecamedewerker: "Ze komen altijd op tijd én zeuren nooit!"

28 november 2021, 10.00 uur · Aangepast 28 november 2021, 11.20 uur
Door: Eline Boshuizen · Foto: NH

"Hallo lieve gasten aan tafel." Met die tekst verwelkomt robot Amy de gasten van het Texelse restaurant Eigeweis! Net als James 'werkt' Amy in de bediening van het restaurant.  "Het zijn de ideale medewerkers", lacht restauranteigenaar Jeroen van Rossum. "Ze zijn altijd vrolijk, komen altijd op tijd, zeuren nooit én vragen geen vakantiegeld."

Robots in de bediening bij restaurant Eigeweis! op Texel - Foto: NH Nieuws

Jeroen en zijn compagnon Marco kampten al jaren met personeelstekorten. Corona deed daar nog eens een schepje bovenop. "Iemand stuurde ons een filmpje van deze robots door, voor de grap, maar wij zijn er serieus naar gaan kijken en tot deze oplossing gekomen."

De in China 'geboren' James en Amy worden nu ingezet om bestellingen rond te brengen. De reacties op de nieuwe obers zijn volgens Jeroen alleen maar positief. "Vooral kinderen vinden het heel erg leuk. Maar ook het personeel is er blij mee. De zware taken worden hen uit handen genomen."

Robots versterken bediening in Texels restaurant 'Eigewijs!' met personeelstekort - NH Nieuws

Horecamedewerker Suus beaamt dat James en Amy fijne collega's zijn. "Aan het einde van de dag merk ik echt dat ik minder zwaar werk heb hoeven doen", vertelt ze. "We zouden alleen nog willen dat ze ook nog kunnen stofzuigen, maar dat zit er helaas nog niet in." Daarentegen zingen James en Amy wél verjaardagsliedjes. En dat is ook wat waard.

Robots nemen banen over

Volgens arbeidspsycholoog Tosca Gort zijn robots op de werkvloer helemaal geen gek beeld. "De robots op Texel zijn nu nog grappig, maar waar we naar toe gaan is dat robots heel veel banen gaan overnemen", vertelt ze. De schatting is dat er 1 miljoen banen worden ingenomen door robots, dat is zo'n 30 procent. 

Bang dat er door de robots geen werk meer is, hoeven we volgens haar niet te zijn. "Het is eigenijk niet zorgelijk, want er komen ook heel veel banen voor terug. In de ICT, in de installatietechniek maar ook in de zorg en het onderwijs."

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]