Ga naar Content

Grote zorgen over Texel: 'Eiland onder druk door tekort aan vrijwilligers en personeel'

"Het schuurt op Texel", zegt de prominente ondernemer Iwan Groothuis. Hij maakt zich grote zorgen over het gebrek aan vrijwilligers en personeel, die de Texelse samenleving draaiende moeten houden. De directeur van vakantiepark De Krim hield gisteren een nieuwjaarstoespraak voor het Texels Ondernemers Platform (TOP). Groothuis denkt mee over oplossingen: "Wij zijn recent begonnen om ons personeel een dagdeel per maand vrijwilligerswerk te laten verrichten."

Iwan Groothuis geeft zijn visie voor de Texelse ondernemers tijdens de nieuwjaarsreceptie - Foto: NH Nieuws

"We zien dat de kwaliteit van leven op het eiland onder druk staat", zegt Iwan Groothuis. Hij stipt allemaal problemen aan, zoals het personeelstekort, maar ook het groeiende toerisme en de bereikbaarheid van het eiland. 

Groothuis probeert het tekort aan vrijwilligers terug te dringen door hier zelf in te investeren. Het personeel van zijn vakantiepark De Krim krijgt de mogelijkheid om organisaties vrijwillig te ondersteunen, maar krijgt daarvoor wel doorbetaald. De werknemers zijn in eerste instantie aan de slag bij zorgorganisatie Omring en de stichtingen De Zonnebloem en Welzijn Texel. 

"Er is te weinig personeel bij Omring, daar zijn extra handjes nu noodzakelijk. Maar er is ook geen opvolging bij de huidige bestuurders van De Zonnebloem. Twee van de drie vrijwilligers gaan er nu mee stoppen." Dat betekent dus ook geen leuke voorstellingen en andere activiteiten meer voor Texelse senioren. "En hoe mooi is het dat een van onze trainees in het management nu bestuurlijke ervaring kan opdoen binnen deze organisatie."

"Het draagvlak onder bewoners voor het toerisme brokkelt af"

Iwan Groothuis, directeur De Krim

Groothuis krijgt ook wel kritische opmerkingen. "Ik hoor natuurlijk ook in mijn omgeving dat De Krim de taken verricht die eigenlijk de gemeente zou moeten doen. En dat we teveel voor weldoener spelen. Ja, het is best een forse financiële bijdrage, maar we zijn ervan overtuigd dat het noodzakelijk is."

"Met name bij onze oudere inwoners staat de kwaliteit van leven onder druk. En daar gaan we verhoudingsgewijs steeds meer van krijgen." En dat heeft volgens hem gevolgen voor de aantrekkelijkheid van het eiland. "Daar heeft iedereen last van." Hij doet dan ook een beroep op de Texelaars om na te denken hoe alles op orde gehouden kan worden, "Dit kan de gemeente niet alleen, dit zullen we met elkaar moeten doen."

Toerisme

Schuren doet het volgens hem op vele plekken. "De bekenden zijn uiteraard het personeelstekort en het tekort aan geschikte woningen. En meer toerisme, want dat kan zorgen voor meer overlast door extra drukte op straat, oplopende vastgoedprijzen en voor extra milieubelasting." 

Op het eiland zijn de negatieve gevolgen inmiddels merkbaar. "Het draagvlak onder bewoners voor het toerisme brokkelt af. En tegelijkertijd vermindert de aantrekkelijkheid van Texel als bestemming. Het is belangrijk dat we een goede balans vinden tussen drukte en leefbaarheid."

"We maken ons steeds meer zorgen over de kwaliteit van Teso"

Iwan Groothuis, directeur De Krim

In zijn toespraak had Iwan Groothuis ook zorgen over de mobiliteit op Texel, dat moet wat hem betreft bovenaan de agenda. "Mobiliteit begint op Texel bij de boot. We maken ons steeds meer zorgen over de kwaliteit van Teso." Dan gaat het voornamelijk om de kwaliteit en de betrouwbaarheid van de dienstverlening. 

"Maar zeker ook in de gastvrijheid." Er kan bijvoorbeeld nog steeds niet met contant geld aan het buffet voor een kop koffie op de veerboten betaald worden, ondanks de toezegging van de voorzitter van de Raad van Commissarissen tijdens de jaarvergadering." 

Groothuis stelt ook vraagtekens bij de onderhoudswerkzaamheden aan de kade. "Is de gemeente voldoende betrokken bij de noodzakelijke samenwerking met de gemeente Den Helder en de provincie?  Het zou goed zijn als er meer transparantie en communicatie richting de Texelse samenleving komt. We zijn tenslotte allemaal direct afhankelijk van de continuïteit van onze veerdienst."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]